top of page
1_Moment.jpg
school 541.JPG
5 Moment.jpg
7Moment - kopie (2).jpg

Stages in het Franciscus Gasthuis en Vlietland ziekenhuis

Je loopt tijdens het schooljaar op 3 plaatsen stage, het liefst in 3 verschillende functies. Zodat je goed kan ervaren welke baan het beste bij jou past. Het zorgt er ook voor dat je veel werknemersvaardigheden leert en daardoor op meerdere vacatures zou kunnen reageren.

Je kan bijvoorbeeld stage gaan lopen bij de afdeling patiënten transport. Je gaat patiënten van hun afdeling naar een arts brengen of naar een onderzoeksruimte. Het kan zijn dat deze patiënten in een rolstoel zitten of in een bed liggen. Je moet dus gaan leren hoe je met een rolstoel of een bed rustig rijdt. Hoe is het prettig is voor de patiënt. Je gaat dus zelf ook vervoerd worden in een rolstoel, zo voel je wat een patiënt voelt. Je leert een tablet lezen. Welke  patiënt moet er vervoerd worden. Waar ligt deze en waar moet deze naar toe. Het betekent dat je goed de weg moet kennen in het ziekenhuis.

Als afdelingsassistent kom je op de kamers van de patiënten. Om onder andere het linnen goed bij te vullen in de kasten op zaal, maar ook de materialen moeten in deze kasten worden bijgevuld. Je leert war deze materialen liggen , hoeveel er in de kast aanwezig moeten zijn en hoe de materialen heten. Waar moet het vuile linnen heen? Waar is het magazijn met materialen. Wat doe ik als in het magazijn een product bijna op is? OP de patiënten kamers verschoon je de bedden en maak je ze daarna met schoon linnen op. Soms moet je apparaten schoonmaken en het water temperaturen. Waarom dit laatste moet gebeuren leer je allemaal.

Het kan zijn dat je stage loopt in de personeelskeuken en kantine. Je bent dan assistent bedrijfskantine. Je moet voordat je gaat snijden alle spullen klaar leggen zodat je niet heen weer door de keuken hoeft te lopen. Dagelijks moeten er komkommers en tomaten gesneden worden. De bakken voor de saladebar moet je vullen. Je werkplek telkens  schoon achterlaten. In de kantine de tafels en stoelen afnemen. Je gaat de omloop lopen. Wat dat is word je geleerd . Je zet de soep klaar en bergt de schone vaat weer op.

Bij de centrale steriele afdeling kun je ook een stageplek krijgen. Assistent medewerker c.s.a. Je haalt bij de afdeling chirurgie de karren op waar gebruikt operatie materiaal in ligt. Al het gebruikte operatie gereedschap moet worden gesteriliseerd. Als deze gereedschappen in de sterilisatie machine zijn gelegd, dan moet de kar schoon gemaakt en ontsmet worden.  In de schoonmaak ruimte draag je een beschermingsbril, plastic handschoenen en een weggooi overal om te voorkomen dat je met vuil in aanraking komt.

 

Assistent medewerker bij de Technische dienst kun je ook worden. Je geeft daar het benodigde gereedschap aan. Je laat accu’s op. Je vervangt banden van rolstoelen. Repareert bedden. Haalt deze op en brengt deze weer terug naar de zaal. Je helpt met dagelijks voorkomende klussen.

De vloeren schoonmaken met boenmachines, de prullen bakken legen, je raadt het al, dat doe je bij de schoonmaak. Assistent schoonmaak. Vegen, dweilen bedden afhalen, bedden schoonmaken bedden opmaken. Deuren en ramen schoonmaken. Het klinkt voor sommigen wat minder aantrekkelijk, maar het blijkt dat als je eenmaal echt samen met je collega’s bijdraagt aan schoon ziekenhuis geeft dat heel veel voldoening.

 

Tijdens al deze stages leer je vakvaardigheden, maar ook je werknemersvaardigheden worden geleerd en getraind. Hoe ga ik om met mijn collega’s? Hoe start ik een gesprek? Hoe vraag ik om hulp? Hoe toon ik interesse in de ander?

Het zijn zeer belangrijke vaardigheden die er voor zorgen dat de kans op het krijgen en behouden van een baan vergroot.

bottom of page