.jpg)
.jpg)
.jpg)
Werken kun je leren!
Bij de Job Academie volgen de jongeren een leerwerk-traject in een bedrijf. In het laatste schooljaar zijn de jongeren daar 5 dagen per week aanwezig. Ze krijgen er les en lopen er verschillende stages.
De leerkracht en de jobcoach zijn er iedere dag om les te geven en op de werkvloer te begeleiden. Ook mensen uit het bedrijf helpen mee.
In dit jaar is alles er op gericht om de jongere een goede werknemer en collega te laten worden.
Dat vergroot de kans op een betaalde baan. De Job Academie helpt mee met het zoeken naar werk en het solliciteren naar een baan die bij je past.
Het blijkt dat jongeren in het V.S.O. en Praktijkonderwijs aanvullend op de bestaande leerwerk-trajecten onderwijs nodig hebben, om de overgang van “leerling zijn” naar “werknemer worden” nog soepeler te laten verlopen en het baanbehoud te vergroten.
Ben je nieuwsgierig geworden, kijk dan verder op deze site.
Er staat relevante informatie voor scholen, ouders, leerlingen en bedrijven/ organisaties.


Job Academie
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Stages in het basisonderwijs
Je loopt tijdens het schooljaar op 3 plaatsen stage, het liefst op 3 verschillende plaatsen binnen school. Zodat je goed kan ervaren welke leeftijdsgroep leerlingen het beste bij jou past. Het zorgt er ook voor dat je veel werknemersvaardigheden leert en daardoor op meerdere vacatures zou kunnen reageren.
Je kan bijvoorbeeld stage gaan lopen in een klas. Je doet dan ervaringen op als school assistent. De taken die je daar uiteindelijk uit mag gaan voeren worden vaak eerst in de ruimte van de Job Academie geoefend. Toezicht houden bij spelletjes bij kleine groepjes. Materialen klaarzetten voor de les. De lokalen netjes houden, papier en pennen aanvullen. Tekeningen ophangen. Toezicht houden bij spelmomenten op de gang. Helpen met de jas aan trekken, veters strikken. Helpen soms bij toilet bezoek. Kasten schoonmaken. Broodtrommels uitdelen. Keuken opruimen. Afwas doen. Koffie of thee halen. Drinken uitdelen. Allemaal ondersteunende taken voor de leerkracht. Je bent voor de docent een belangrijk paar extra handen in de klas.
Als assistent conciërge kom je in alle klassen. Opruimen en netjes houden van ruimtes, legen van papierbakken en afvalcontainers, planten verzorgen, tafels schoonmaken, vloeren reinigen, lichte overige schoonmaakwerkzaamheden, handdoeken vervangen, zeep aanvullen. Kleine reparaties uitvoeren, schoonmaken en opruimen van gereedschap, sjouwen van hout en materialen, lichte en of voorbereidende schilderswerkzaamheden, materialen ophangen, graffiti verwijderen. Plein bij houden. Klaarzetten en schoonmaken van serviesgoed, opnemen van bestellingen, voorbereiden bestellingen, uitgifte van eten- en drinkwaren, ronddelen dranken, opruimen glazen, afwassen.Telefoon opnemen en doorverbinden, bezoekers voorzien van koffie, thee, assisteren bij post sorteren en bij rondbrengen van post, assisteren bij archivering, kasten inrichten, memo’s en planningen ophangen, kopieer- en scanwerk, invoeren van eenduidige informatie in computers.
Kortom heel veel taken.
Tijdens al deze stages leer je vakvaardigheden, maar ook je werknemersvaardigheden worden geleerd en getraind. Hoe ga ik om met mijn collega’s? Hoe start ik een gesprek? Hoe vraag ik om hulp? Hoe toon ik interesse in de ander? Wat zeg ik tegen ouders?
Het zijn zeer belangrijke vaardigheden die er voor zorgen dat de kans op het krijgen en behouden van een baan vergroot.