top of page

Van school naar een betaalde baan

school 544.JPG

Het begin van de Job Academie in Rotterdam

Het Passer College, een school voor speciaal onderwijs van Stichting BOOR in Rotterdam, wilde andere toekomstmogelijkheden voor haar leerlingen. De school zag veel potentie bij haar leerlingen voor een betaalde baan. De aansluiting met de arbeidsmarkt was voor de leerlingen moeilijk te vinden. Op zoek naar goede voorbeelden en een succesvolle aanpak van duurzame arbeidsparticipatie kwam het Passer College in contact met Veroniek Janssens en Anita Jille die een beproefde methodiek uit Amerika onder de aandacht te brengen.

​​

De interesse van de VSO-school ontstond door de heldere en ambitieuze doelstelling van deze methodiek: een arbeidtrainingsprogramma met als uitkomst een betaalde baan. De school ging op zoek naar partners en naar geld voor een pilot. Die partners zijn gevonden en zetten samen hun schouders onder het nieuwe initiatief. Het zijn het Franciscus Gasthuis & Vlietland, Potenco, Stichting MEE Rotterdam, Laurensfonds, het Passer College en het NSGK. De pilot ging van start onder de naam de Job Academie.

 

Van start

In schooljaar 2016-2017 begon de Job Academie in het Vlietland ziekenhuis van Het Franciscus Gasthuis & Vlietland. 13 jongeren uit vijf verschillende vso-scholen van drie schoolbesturen deden mee aan deze pilot. De meeste van hen konden aan het eind van het schooljaar aan de slag in een betaalde baan. Momenteel is de Job Academie de pilotfase voorbij. Het is een wezenlijk onderdeel geworden van het opleidingsbeleid van het ziekenhuis. Na de zomer van 2019 zijn er Job Academie locaties gestart in Rijckehove, een verzorging- en verpleeghuis in Capelle aan de IJssel en in de Harbour bilingual basisschool in Rotterdam Delfshaven. De vierde locatie draait nu sinds eind augustus 2020 op de openbare basisschool de Globe/ speciale basisschool de Sonnevanck. Sinds zomer 2021 is er ook een Job Academie bij Rijnmond Bouw gestart!

           

 

 

               De Job Academie, een innovatieve kijk op participatie!

banner_passer.jpg
bottom of page